Jeg har boet nogle år i udlandet. Nærmere bestemt Schweiz. Jeg boede i en lille forstad til Basel, hvor der var masser af frisk luft, en smuk udsigt og Scharzwald til den ene side og Vogeserne til den anden.
Nuvel Basel kan man sige meget om. I hvert tilfælde er der mange skorstene og i årene, før jeg flyttede dertil, var det for mig en meget meget grim industriby, som man kørte i gennem så hurtigt som muligt for at komme ned til de smukke alper.
MEN
Basel er faktisk ganske dejlig. Rhinen, som flyder gennem byen, er med til at skabe et unikt liv, som man næsten altid oplever, når der er vand i en by. Et middelaldercentrum skaber masser af stemning og så er der et udbud af museer, som jeg ikke har set mage til andre steder. Basel har indenfor en radius af 10 km omkring 40 museer af forskellig slags.
På det store marked midt i byen, Marktplatz, køber man lækkert ind og flere af boderne er 100% italienske og bringer de skønneste grøntsager og frugt op fra hele Italien. Men schweizernes egne varer skal bestemt heller ikke ringeaftes, de er af meget høj kvalitet og det samme gælder for de sydtyske, som ligeledes udbydes i rigt mål.
Nogle gange er det ikke helt nok, hvad der ligger liiiiige ved siden af en. Så vil man godt lige lidt længere ud af verden og se, om der skulle være andre spændende ting at komme efter.
Således bestod mine lørdage ofte i (når løbeturen var overstået), at jeg kørte til markedet i den nærliggende tyske by Lörrach, fordi her står de tyske bondekoner stolt og tilbyder deres varer, fortsatte forbi den efterhånden temmelig store gårdbutik Fünfschilling, som ALLE danskere burde have kodet ind i deres GPS, når de kører sydpå. Her produceres masser af frugt, grønt, vin, likør og …brændevin….. men årsagen til, indkodningen er, at her kan man få sig et meget meget fornuftigt måltid mad, som primært består af gårdens egne varer til næsten ingen penge. I aspargessæsonen bliver der langet hundredvis af kilo asparges over disken, om sommeren, kan man sidde under de bugnende kirsebærtræer og spise sin mad. Til efterår er det græskar, blommer, svampe og vildt, der holder sit indtog og om vinteren er det det tungere tyske køkken, som kommer på banen.
Efter Fünfschilling, som ligger i Tyskland, en tur over grænsen igen til Frankrig og handle ind i det yderst velassorterede Geant, som er en del af Casino kæden.
Og nu begynder sammenhængen til dagens opskrift at komme.
Jeg havde nemlig en tradition med nogle veninder, at vi efter ovenstående rundtur sluttede af i supermarkedet med at indkøbe masser af skaldyr til de grøntsager, vi allerede havde provianteret de andre steder og så endte aftenen hjemme hos en af os med, at vi tilberedte al maden sammen.
Det er der kommet mange gode aftener ud af.
Denne ret burde derfor retteligt hedde: Rossas rejer, for af en eller anden grund, var det altid Rossa, som endte med at lave den.
Man tager:
- 3-4 fed hvidløg som hakkes fint
- Bredbladet persille, som hakkes groft
- Rød chili hakkes fint
- Gode store rejer pilles, evt så halen bevares på – bare fordi det ser fint ud
- Hvidvin -en god sjat
- olivenolie – en god sjat
- En pæn klat smør
Olien varmes i panden, til den er rigtig godt varm. Rejerne kastes i og brunes hurtigt af. Hvidløg og chili kommes i og bruner m et kort øjeblik. Høld vinen på og kog den ind til alkoholen er fordampet. Til sidst kommes en kold klat smør i, som gør saucen cremet og god at skrabe op med lidt brød. Til sidst vendes den hakkede persille i.
Vupti, der er serveret!
Spis gerne de skønne rejer i feminint selskab med dejlig hvidvin til.
Skål for de dejligste veninder!
God appetit, Mette
Fotograf: Martin Kaufmann
Uhm, en lækker ret, og tak for guide og historie.
Hej Vibeke,
Selv mange tak. Jeg lurede faktisk også inde hos dig forleden. Hotel Skansen ser rigtig dejlig ud …. 🙂
Hav en dejlig aften.
Mange hilsner, Mette
Tak for, at du har givet mig del i de oplevelser (og rejerne)
Åh, jeg har boet i Freiburg – så jeg bliver helt nostalgisk af din beskrivelse! De har virkelig de skønneste madvarer i den region! Dejlig beskrivelse…
Åh ja – det synes jeg jo også! Og lige om lidt er der asparges……