For ikke så længe siden, var jeg ude at flyve og nappede den obligatoriske avis med i gaten.
Det viste sig dog at være lidt af en fejl, for da jeg åbnede avisen og begyndte at læse i den, havde jeg ikke bladret længe, før jeg kom til en artikel om Rikke Gryberg og hendes eminente kringle.
Og det var fejlen, for hvor fik jeg dog lyst til et stykke lun, hjemmebagt kringle, da jeg læste Sarah Skarums artikel og interview med Rikke.
Desværre var jeg på vej til Indien og der skulle gå en rum tid, før jeg fik bagt kringle.
Dagen oprandt dog endelig for to uger siden. En intens kagelyst – især hos Fotografen – gjorde, at vi spontant inviterede søndagsgæster til kringle. Jeg fandt den fra avisen udrevne artikel frem og gik i lag med opskriften, som jeg kun modificerede ganske lidt.
Og kringlen gjorde lykke. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange stykker (eller meter) Fotografen spiste.
Jeg kan varmt anbefale sådan et gang søndagskringle og der er ikke grænser for, hvor meget man kan lege med fyldet. Jeg skal snart have lavet en version med rabarber. Og hindbær. Og pære. Og og og.
Rikke fylder endda også creme i sin.
Har du fået lyst til søndagsgæster? Kaffe eller te i forårssolen med et stykke kringle? Man kan jo også sagtens tage sådan en kringle her under armen og invitere sig selv på kaffe hos nogle, man ikke har set længe. Eller tage på picnic.
Mulighederne er mange. Skal vi lige nappe den opskrift?!
Dej:
- 12,5 g gær
- ½ dl sødmælk
- 1 æg
- 12,5 g rørsukker
- 6 gr kardemomme
- 250 g mel
- 125 g smør
Varm mælk, rør gæren i, tilsæt æg, sukker og kardemomme.
Ælt mel og smør i dejen.
Lad dejen hæve mindst en halv time, gerne længere
Remonce:
- 150 g marcipan
- 100 g smør
- 100 g sukker
- ca 75 gr nougat
Marcipan, smør og sukker tempereres, før det røres sammen til remonce.
Rul dejen ud, så den er 1 meter lang og ca 15 cm bred. Smør remonce på den midterste tredjedel af dejen og fordel derefter nougaten i små stykker ud over remoncen.
Se her, hvordan Rikke folder kringen sammen.
Fold den ene tredjedel hen over, pensl med æg og læg den sidste trejdedel over. Løft kringlen over på bagepapir og læg den samtidig i facon. Tryk den let ud, så stykkerne bliver lidt bredere.
Pensl med æg, drys med mandelflager og perlesukker.
Lad kringlen efterhæve i en-to timer, før den bages ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Du kan læse den oprindelige artikel med Rikke her.
Skal du have gæster til kringe i dag?
Hav en skøn søndag.
Mange hilsner, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Hej Mette!
Uhm! Den ser bare for lækker ud den kringle! Har altid holdt meget af hjemmebagt mormor kringle. Vi har haft gæster til brunch, så det blev pandekager med blåbær m.m. Det blev en hyggelig start på en søndag der byder på havearbejde. Roserne skal beskæres og der skal plantes nye krydderurter i potterne. Har planer om en lille film til bloggen om rosenbeskæring :-).
God søndag!
Mvh Ulrika
Kære Ulrika,
Hvor skønt med brunchgæster. Det er en dejlig måde at starte en søndag på.
Jeg har også været i “haven” i dag. Den begrænser sig imidlertid til en lille altan, men der er akkurat plads til lidt (spiselige) blomster og krydderurter. Nu krydser jeg fingre for, at nattefrosten HAR sluppet sit tag.
Jeg glæder mig til at se din film om beskæring. Også selvom jeg kun har en enkelt rose i krukke.
Rigtig god søndag. Jeg håber, du nåede, hvad du skulle.
Mange hilsner, Mette
Hej Mette,
Har egentlig flere ting at snakke med dig om, men venter med dem til en selvstændig mail.
Dog – mht kringlen her – du har udvidet opskriften med 75 gr nougat. Er det fordi du bare elsker nougat? Eller fordi du ingen rabarber havde? Efter min fornemmelse bliver remoncen lidt mere ‘kvalm’ end ‘frisk’ pga det ekstra sukker…
Eller er det mere til erstatning for hasselnødderne ovenpå, som du jo har udskiftet med mandler…?
Er nysgerrig hvorfor…
Mvh
Jesper
ps, du må hjertens-gerne kigge indenfor på min website: http://www.jesperfrovinjensen.com (forholdsvis nystartet, men lidt i samme spor som du)
Hej Jesper,
Tusind tak for din kommentar.
Opskriften blev tilføjet nougat af to årsager: 1) jeg KAN godt lide nougat 2) jeg havde en rest, som aldrig blev brugt til julekonfekt og her synes jeg, den kunne finde en passende anvendelse.
En remonce bliver vist aldrig “frisk,” men jeg kan sagtens forstå, hvad du mener mht at øge sukkermængden så markant. Grundopskriften, som du kan læse via linket til Berlingske, indeholder ikke frugt eller creme, det kan sagtens tilføjet, men man kan også gå fuldstændig old-school, som var det, jeg gjorde med min version (denne gang).
Jeg brugte mandelflager, fordi jeg rigtig godt kan lide dem og de spiller fint sammen med marcipanen. Hasselnødderne ville have matchet nougaten fint, men tjaeh – nogle gange er det også bekvemmelighed og disse gode mandelflager har jeg hjembragt fra en rejse til Paris og de er altså fantastisk gode.
Opskriften kan sagtens skrues op og ned, der kan leges med utallige variationer af fyld og frugt. Jeg lader mig inspirere af årstiden og forrådet.
Det er en rigtig fin blog, du har og ja – det ser ud til, at vi har en hel del til fælles.
Du skyder bare løs med flere spørgsmål.
Mange hilsner,
Mette
Åhhhhh. Kringle frister mig normalt ikke så meget, men for pokker… Dét gør din! Den ser helt-helt-helt fantastisk ud. Gid jeg var din søndagsgæst 🙂
Uha, Maja. Så er du heldig.
Kringle frister mig, big time! Forestil dig lige denne variant spækket med mørk chokolade (og måske moden pære). Mums!!!!
Så er den i ovnen ! Tror faktisk kringle er det nye sort, der er sådan noget old School men trendy over sådan en basse. Lavede for en sikkerheds skyld dobbelt portion 1 – man ved aldrig hvem der kommer forbi – pt er jeg alene – og 2 -mener at have læst at der er diskussion om, hvorvidt der er 20 stk i denne opskrift eller ej – og der tager jeg altså ingen chancer
Kære Pernille,
Skønt at høre med kringlen.
Jeg synes også, det er en dejlig opskrift.
Desuden har jeg lidt insider på, hvad der er det nye sort på kagefronten. Hold øje med en blog nær dig 🙂
Kh, Mette