En af de klassiske østrigske desserter, der ligger utrolig godt i maven (men dog “mindre” godt end knödel”) er Kaiserschmarrn.
Kaiserschmarrn er en blanding mellem en lidt sød pandekage og omelet, som deles i lidt mindre stykker og spises med rigelige mængder flormelis og blommekompot (=Zwetschekenröster).
Umiddelbart kan det godt være, du synes, det lyder lidt sjovt med en form for sød omelet, men det begynder du end ikke løfte øjenbrynene over. Det smager simpelthen så dejligt og er bestemt et værdigt alternativ til pandekager, æbleskiver og hvad vi ellers kender til af lignende desserter.
Blommekompot er traditionelt at spise til, men du kan også sagtens vælge tyttebær, syltetøj eller andet sødt, som du kan lide. Jeg havde en stor pose blommer i fryseren, som nu langsomt skal til at tømmes, så der er klart til sommerens høst.
Man kan også godt “komme til” at servere en god vanilleis til. Det bliver det ikke ringere af. I Østrig kan man også opleve en variant med vanillesauce, men isen gør det altså rigtig godt.
Kaiserschmarrn med Zwetschkenröster
(4 personer)
- 4 æg
- 1 vanillestang
- 5 spsk sukker
- Lidt salt
- 4 dl mælk
- 100 gr hvedemel
- Skal af 1/2 citron
- Evt rosiner druknede i rom
- Smør til stegning
- Flormelis til servering
Start med at dele æggene. I skålen med blommerne tilsættes sukker, salt, vanillekorn og det hele piskes i ca fem minutter, til det er blevet lyst, luftigt og cremet.
Rør mælken i. Si melet i dejen.
Pisk æggehviderne stive i en anden skål. Brug evt en lille smule salt, det hjælper.
Vend æggehviderne i dejen, men pas på ikke at slå al luften ud.
Det er her, adskillelsen til pandekager kommer og hvis al luften slåes ud, så får du bare en pandekagedej med en masse æg.
Smelt smør i en pande og steg store tykke pandekager/omeletter på ca 1/2 – 1 cms tykkelse. Steg ved middel varme i et par minutter på hver side.
Fortsæt med at bage til dejen er brugt.
“Hak” dejen i lidt mindre stykker med et par paletknive og drys med flormelis.
Server med det samme.
Nogle bruger en metode med at smide “kagerne” i ovnen ved høj varme, når der er kommet flormelis på, så denne karamelliserer lidt og giver sprøde kanter. Det er op til dig. Jeg synes ikke, det er nødvendigt.
I en mere voksen udgave af Kaiserschmarrn tilføjes rosiner, der har ligget i rom. Kom en generøs mængde i dejen og drys igen nogle over, når du alligevel kommer flormelis på.
Langtidsbagt blommekompot – min version af Zwetschkenröster
Den blommekompot man får i Østrig er typisk af den traditionelle slags, der er lavet i en gryde.
Jeg kan enormt godt lide, når frugt bliver bagt langsomt i ovnen og derfor måtte mine blommer også en tur i et ildfast fad med vanille, kanel, rørsukker og citron.
Du må smage dig lidt frem, for jeg har ikke nogle mere præcise mål.
Kom det hele i fadet og sæt det i ovnen ved 120 grader i et par timer. Smag til, når sukkeret er opløst, om der skal mere sukker i. Alternativt citron, hvis du har fået FOR MEGET sukker i.
Når blommerne er færdige og før, de tørrer for meget ind, kan du tage dem ud og evt overveje at koge saften ind til sirupskonsistens. Det sker ikke helt i ovnen, selvom fadet står udækket, så skal den overskydende væske have mulighed for at fordampe for at koge ind og derfor kan du “snyde” lidt på den måde.
Rigtig god fornøjelse og vidunderlig søndag.
Det er lige vejr til en løbetur og/eller havearbejde. Måske Kaiserschmarrn til eftermiddagskaffen?
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Køkkengrej og udstyr
Emaljefad fra Falcon købt hos Sunday Morning
Bestik fra Iittala
Århh, totalt yndlingsdessert fra Østrig!
Jeg kan ikke være mere enig, Mira <3
Uhhh ser lige så dejligt ud, som jeg husker det smagte. Fedt at opskriften nu er her og i en meget godkendt version. Vi behøver ikke lede mere
YES! Nu har vi den her i det virtuelle arkiv!
Jeg tror altså, vi bliver nødt til snart at teste den igen 😉
Perfekt – såååå lækkert. Har lige lavet det i de rette omgivelser i St. Anton. Jeg fandt en sveskekompot i det lokale supermarked, det gik rigtig godt sammen med. Hele familien takker for dejlig mad 🙂