Nu har der været stilstand på bloggen længe nok!
Jeg har de seneste uger været lidt rundt i Danmark og jeg vil i de kommende indlæg dele nogle af disse oplevelser med dig.
Først skal du høre om et skønt sted udenfor en lille landsby, Gylling, der ligger syd for Odder og nord for Horsens i Østjylland.
En gang var det planlagt at her skulle ligge et Atomkraftværk, men modstanden var for stor og i dag er der heldigvis en dejlig økologisk gård, som dyrker jordbær, kartofler og ærter. Gården hedder Holtgaard og drives af ægteparret Anne og Helge, som købte gården i 1988 og efter ca 10 år omlagde til økologisk drift.
I dag sælger de egnens bedste jordbær, kartofler og ærter til områdets detailister med sans for kvalitet og viljen til at tilbyde forbrugerne gode lokale økologiske produkter.
Da jeg boede i Schweiz var det netop en klar markedsføringsstrategi fra nogle af de bedre supermarkeder (Coop og Manor) at markedsføre, når de tilbød lokale økologiske produkter. Som regel med et billede og en lille beskrivelse af landmanden og hans produkter. Det kunne jeg virkelig godt savne i Danmark, hvor vore supermarkeder som oftest er underlagt koncernens overordnede indkøbsaftaler.
Derudover er der selv-pluk og naturligvis er der også en gårdbutik, hvor man kan købe ind, hvis man har travlt.
Det ville nu være en skam, for er man først kommet helt derud, hvor vidderne synes uendelige og himlen er så betagende, så skal man næsten lade sig indfange og bruge en stund på marken.
Holtgaard distribuerer stadig sine jordbær på den gammeldags facon. Det vil sige, bærrene bliver plukket tidligt om morgenen, mens de stadig er kolde – og dermed mindst skrøbelige – og fragtet ud i butikkerne til salg samme dag.
Jordbær smager nu en gang bedst, når de er helt friskplukkede og FØR bananfluerne når at få overtaget, som det desværre ofte er tilfældet i supermarkederne.
Holtgaard er en del af Odderegnens sammenslutning af gode producenter, Smørblomsten, så hvis du alligevel er på de kanter, så bør du tage et besøg til nogle af de øvrige.
Jeg besøgte gården for at plukke årets lager til fryseren. På den måde kan også vinterens kolde og mørke måneder få et strejf af sommer over sig, når en portion jordbærmarmelade, en old-school portion jordbærgrød eller en sirup til panna cottaen bliver lavet.
Desværre lader det til, at selv-pluk fænomenet er for nedadgående og der er færre jordbæravlere, som tilbyder denne salgsform til deres kunder. Jeg synes, der bliver længere og længere imellem skiltene ved vejen og annoncerne i lokalavisen og det er simpelthen så ærgerligt. Denne lørdag formiddag var der masser af familier med børn og der blev grinet, hygget og guffet jordbær i stor stil.
Jeg kan ikke lade være at synes, det burde være obligatorisk (og næsten statsstøttet) at alle børnefamilier blev sendt ud at plukke frugt og bær. På den måde kan vore kommende forbrugere på nærmeste hold lære om “fra jord til bord”.
Vi plukkede af sorterne Sonata og Honeye og smagte også lidt på Polka. Min absolutte yndlingssort Senga Sengana blev desværre ikke dyrket i år, hvilket sikkert skyldes, at den meget nemt får skimmel, som jo desværre er yderst udbredt i vores klima (med al den regn). Polka kommer tættest på smagsmæssigt, men i år var det nu Sonata, som jeg syntes smagte allerallerbedst.
Du kan læse meget mere om de forskellige jordbærsorter og dyrkning af dem i denne skrivelse fra det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Århus Universitet.
I alt blev det til en høst på 13 kg og til en pris på 30 kr kiloet er det meget rimeligt for at have skønne økologiske bær i fryseren hele vinteren.
Hjemme igen blev nogle af jordbærrene “forvandlet” til garniture til en rigtig dejlig hyldeblomst panna cotta.
Hyldeblomst panna cotta med friske jordbær
- 3 dl piskefløde – hvis du vil spare på kalorierne, kan du vælge at bruge halvt yoghurt, halvt piskefløde. Dog skal yoghurten ikke koge med op, men vendes i efter opkog og før husblas.
- 40 gr sukker (afhængig af hvor sød din hyldeblomstsaft er, kan der være behov for at justere sukkermængden. Derfor er du nødt til at smage til og evt starte med at holde lidt af sukkermængden tilbage)
- 1/2 dl hyldeblomstsaft
- korn af 1 vanillestang (kan udelades)
- 2 blade husblas udblødt i koldt vand.
Fløde og saft koges op med sukker, vanillekorn og -stang.
Tag gryden af varmen.
Husblasen knuges fri for vand og røres i den varme fløde.
Fordel i 4 tallerkner eller portionsskåle/glas og stil på køl i et par timer.
Det er da verdens nemmeste dessert!
Forbered din pynt, mens panna cottaen køler ned.
Et par jordbær per person skæres i skiver og tern. Hvid chokolade hakkes groft. Jeg havde et lille stykke citronmazarin, som jeg skar i små firkanter.
Det kan sagtens undværes, men marengs eller makron (altså noget sprødt) ville være rigtig godt som alternativ.
Tilslut gøres lidt skovjordbær, mynte- og rosenblade klar.
Lige før servering lægges pynten på. Således undgår du, at evt. saft fra jordbærrene farver din panna cotta eller løber ud.
En skøn sommerdessert er nu klar til dine gæster.
Har du været ude at plukke jordbær i år?
Jeg kender en, der har! Teresa på Hverdagsmaden har allerede publiceret et skønt indlæg med nogle dejlige billeder om sin jordbærtur.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
PS Vi plukkede også ærter, men det må du vente lidt med at høre om.
Mums…elsker hyldeblomst panna cotta. Jeg plejer at lave hyldeblomstgele ovenpå panna cottaen. Men den her opskrift lyder osse rigtig god. Holtgård er et virkelig godt sted at plukke jordbær og ærter. Var der i lørdags og fik 3 kg jordbær og 1 kg ærter med. Så nu er fryseren fyldt op.
Venlig hilsen
Charlotte G
Hej Charlotte,
Det var også min initielle tanke, men jeg havde ikke så meget tid og kunne ikke vente på at to ting skulle gelere 🙂 Derfor blev det til denne kombi løsning…. som var rigtig dejlig!
Sjovt, du også kender Holtgaard. Det er absolut et dejligt sted og med al den snak om pesticider i disse dage, så føles det altså godt at undgå de konventionelle jordbær!
Mange hilsner. Mette
Nøj hvor lyder det lækkert! Der er ikke noget bedre og mere hyggeligt end en pluk-selv tur med hele familien. Det burde man gøre noget mere 🙂
Det var da en rigtig god idé med hyldeblomst panna cotta med friske jordbær.. Det skal jeg helt sikkert prøve at lave inden længe. Har netop lavet lige knap 4 liter koncentreret hyldeblomstsaft så det er da oplagt at prøve.
Hej Martin,
Ja, man burde! Kirsebærrene er på trapperne og hindbær er også derude. Derefter blommer, pærer og æbler. Find en plantage nær dig!! 🙂
Ja, der er desværre lidt langt i mellem pluk selv stederne. Forstil dig at man kunne komme ud til avlerne og høste alle sine grøntsager selv. På vej hjem fra arbejde kunne man lige smutte ind forbi og grave sin egen kartoffelplante op. Det tager jo ingen tid. Jeg ville få friske råvarer og avleren ville være fri for at skulle høste og distribuere varerne. Jeg kører hver dag fra Silkeborg til Viborg på arbejde, så jeg kommer jo forbi alverdens marker. Selvfølgelig er det ikke helt det samme for jer i centrum af storbyerne, men måske man så i weekenderne kunne køre til avlerne i stedet for supermarkederne for at gøre storindkøb.
Hej Teresa,
Da jeg boede i Schweiz, var det faktisk omvendt. Måske ud fra devisen, “når Muhammed ikke vil komme til bjerget….”. Her kom bønderne ind til byen med deres varer og gik rundt og stemte dørklokker for at sælge nogle bakker bær, en pose kartofler og andre gode sager.
Fantastisk koncept. For ikke at nævne Farmers markets, som i hvert tilfælde i Lyngby og omegn er noget, man kan kigge usandsynlig langt efter 🙂
Jeg nød virkelig også at læse og især se dine billeder fra jordbærmarken! Det var nærmest som at være der selv!
Mange hilsner, Mette
Det er sørme da trist, hvis der er flere og flere der ikke har selv-pluk!
– Det er et af mine tydeligste barndoms-sommerferie-minder …
Men som bybo, og uden bil, er det desværre ikke så let at støtte det foretagende, og sådan er der nok flere der har det. Hvor end jeg gerne ville.
– Slubrede så dine billeder i mig, og fik for en stund følelsen af at være der selv:-)
Hej Nada,
Ja – det er en skøn forteelse. Både som barn og voksen.
Jeg var lige inde at kigge på denne hjemmeside: http://plukselvfrugt.dk/ og der er faktisk en del muligheder for frugtplantager. Så måske kan du alligevel finde en, hvor der går en buslinje i nærheden.
Skønt at høre billederne kunne give dig en følelse af at være der selv. Det er jeg rigtig glad for at høre.
Mange hilsner, Mette