Lun salat med græskar, rødbeder og mozzarella – en ny favorit i mit efterårskøkken

Jeg har nu lavet denne ret et par gange i løbet af efteråret og hver gang, bliver jeg bare så begejstret, at jeg tænker: det her kunne jeg leve af! (Sådan tænker jeg også hver sommer om Caprese – måske er det noget med mozzarella?!).
_DSC7838

Anyways – denne fyldige salat, som sagtens kan gøre det ud for en hovedret, kombinerer på den smukkeste og enkleste vis nogle af efterårets allerbedste råvarer: græskar og rødbeder.

I det begge dele bliver bagt i ovnen, udvikler de også den bedste, mest intense smag og når de fantastiske farves kombineres på tallerkenen med en grøn basilikumolie, så er det noget nær et match made in heaven.

Lad mig – inden vi går i gang – pointere: græskarret kan SAGTENS spises med skrællen på. Den bliver blød og lækker, når den bliver bagt på denne måde.

Lun salat med græskar, rødbeder, mozzarella og basilikumolie

(Til 4 personer)

  • 8 små rødbeder
  • 5 spsk god olivenolie (til rødbederne)
  • Salt og peber
  • 1 hokaido eller butternut græskar
  • Tørret chili
  • Frisk oregano, timian eller rosmarin. Kan faktisk også udelades, hvis du ikke liiiiige har det
  • 5 spsk god olivenolie (ja, det er korrekt IGEN – skal bruges, når græskarret skal bages)
  • 2 bøffelmozzarella – her må på ingen måde gåes på kompromis. VÆLG en god ost. Burrata vil kun gøre dig endnu lykkeligere (omend du må acceptere et øget taljemål)
  • Balsamico, kirsebær- eller solbæreddike

Basilikumolie

  • 1 potte basilikum
  • 60 ml ekstra jomfruolivenolie
  • Flagesalt

Tænd ovnen på 180 grader. Vask og skrub rødbederne rigtig grundigt, men lad skindet sidde på.

Læg et stort stykke staniol i bunden af et ildfast fad. Læg rødbederne herpå og drys med salt, peber og olivenolie. Vend rødbederne godt rundt, så de får olie over det hele. Luk folien til, så rødbederne er fuldstændigt pakkede ind. Bag rødbederne i ovnen i ca 45 minutter eller til de er al dente, når du prikker i dem med en kødnål.

Start med at stille dit minutur på 15 minutter og stil så græskarret ind ved siden af og bag de to ting færdigt samtidig. Du sparer både tid og energi.

Tag rødbederne ud af ovnen og lad dem køle lidt af, uden at åbne folien. Så er de nemmere at pille. Åbn folien og pil rødbederne med en lille urtekniv. Er du heldig, så smutter skrællen næsten af. Del rødbederne i lidt mindre stykker, hvis de er store. Jeg har skåret mine i halve og kvarte.

Dryp med lidt mere olivenolie og gerne en smule balsamico eller kirsebæreddike.

Del græskarret på langs og tag kernerne ud. Del hver halvdell i mindre både og læg dem i et ildfast fad. Drys med lidt chili, flagesalt, frisk oregano og olivenolie. Bag i 30 minutter. Tag græskarret ud og lad det køle lidt af, mens du laver basilikumolien.

Fjern de groveste stilke på basilikumen og kom den sammen med olivenolie og salt i din blender. Kør indtil pureen er helt glat og har fået en ensartet smuk grøn farve.

Anret nu enten portionsvist eller på et stort smukt fad. Mozzarellaen rives i grove stykker og til sidst dryppes med den dejlige basilikumolie og lidt balsamico. Server med det samme.

Du kan sagtens tilføre lidt knas i form af gode brødcroutoner eller lidt ristede mandler eller nye hasselnødder.

Hav en dejlig weekend.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

3 thoughts on “Lun salat med græskar, rødbeder og mozzarella – en ny favorit i mit efterårskøkken”

  1. Det lyder virkelig som en lækker salat – den bliver jeg nødt til snart at prøve.. Og jeg kunne lige forestille mig, at min rigtig gode lagrede balsamico ville være skøn til 🙂

    Rigtig god weekend 🙂

  2. Hej Mette,
    Ja, naturligvis er det noget med mozzarella…. 🙂
    Denne salat lyder som en suveræn vinder, som jeg vil glæde mig til at prøve.
    Tak for inspiration!
    KH Camilla

    1. Hej Camilla,

      Ja – indrømmet, jeg har vist mange mozzarella opskrifter. Burrata og robiola ville også være eminente, men de er så svære at finde.
      Rigtig god weekend.
      Kh, Mette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *