Jeg blev så inspireret af at skrive gårsdagens indlæg, at jeg var nødt til at lave en æblekage.
Når man skal lave gammeldags æblekage, starter det med en ordenlig grydefuld æbler. Der skal flere til, end man tror.
Jeg har en sød kollega, som er så rar at tage masser af æbler med på kontoret og dele ud af dem. Jubiiii. Min glæde er endnu større, når det er det skønne æble, Filippa, der er i posen.
Filippa er foruden at være en gammel æblesort et skønt æble. Både til at spise men især i madlavningen. Det er let krydret, syrligt, saftigt, aromatisk og et forrygende æble til kompot og æblekage.
Filippa kommer fra et sundt træ, men æblet i sig selv er ikke særligt prangende og selvom, det er holdbare æbler, så betyder det ydre, at æblet stort set ikke bliver solgt i detailhandlen.
Det er en skam, for det smager vidunderligt.
Som sagt kræver en gammeldags æblekage en STOR portion æbler og det tager lidt tid med skrællekniven, men det er arbejdet værd og hvis du, som jeg, bruger nedfaldsæbler, så skærer du bare de brune og stødte pletter fra samt ormehuller. Resten af æblet kan sagtens bruges.
Som du kan se, kogte jeg en stor portion æbler med sukker, vanillekorn og et par stængler frisk citronverbena, som bidrog til en let parfumering og lidt syre.
Der var næsten top på gryden, da jeg satte den på blusset, men når kompotten er kogt ind til mos, fylder de kun halvdelen af gryden.
Æblerne skrælles og skæres i tynde både. Læg dem i en gryde og kom de øvrige ingredienser ved. Pas på med sukkeret til at starte med, du kan altid tilsætte mere.
Jeg bruger bestemt heller ikke vand til min kompot. Æblesmagen skal bevares så ren og ufortyndet som muligt.Det betyder bare, at du ikke skal tænde for fuldt blus på gryden, men lade den koge op stille og roligt.
Nogle gange tilsætter jeg lidt smag til min kompot. Det kan være et par hele kardemommekapsler, som jeg koger med, en kanelstang eller – som her – et par kviste citroneverbena. Igen kan du lege med, hvilken smag du foretrækker. Vanille er for mig et must, det har jeg altid i.
Du kan sagtens lave din æblekompot dagen i forvejen.
Lad kompotten koge til æblerne er kogt så meget ud, som du foretrækker det. Nogle gange putter jeg lidt hele æbletern i, hvis jeg har lyst til lidt mere struktur på min kompot og de æbler, jeg har brugt koger meget ud. Det er selvfølgelig op til dig.
Imens kompotten hygger sig på komfuret, kan du forberede fyldet.
Og her er der valg. En del endda.
Mange af os vil have et ganske passioneret forhold til, hvordan en æblekage skal laves og især, hvad det sprøde lag skal bestå af.
Min Mor laver æblekagen med en blanding af smørstegt rasp med sukker og knuste makroner. I min version afhænger fyldet lidt af, hvad jeg har i huset. Det kunne være:
- Tørt rugbrød eller lyst brød blendes til krummer og steges på panden i smør. Blandingen sødes med sukker, honning, ahornsirup eller brun farin. Du kan med fordel tilføre en lille håndfuld grofthakkede nødder til blandingen. Det være sig hasselnødder, mandler, valnødder eller hvad du lige har. Det kan også sagtens være solsikke- eller græskarkerner.
- Du kan også vælge at lave brødcroutoner af ovenstående, men risikoen er, at de godt kan blive lidt hårde og så skal man have gode tænder.
- Gode italienske makroner knuses let eller hvis jeg har værert heldig at få fat i de små amerittini, bruger jeg dem hele. Vær opmærksom på varedeklarationen, flere makroner indeholder slet ikke mandler men kun abrikoskerner. Det er en billigere og mindre smagfuld erstatning for mandler.
- Gode grove havregryn eller müsli kan også sagtens bruges. Igen ristet på panden i lidt smør og tilsat lidt ekstra sukker, farin eller honning.
- Man kan – efter sigende – købe æblekagerasp i supermarkedet. Det er rasp, som er blandet med sukker og ristet. Det vil jeg til enhver tid foretrække at gøre selv, så jeg har kontrol med, hvilken slags fedtstof, der bliver brugt samt hvordan brødet er lavet.
- Almindelig rasp blandet med mel, vil jeg heller ikke selv bruge. Simpelthen ud fra det synspunkt, at det er blandet med (unødvendig) mel
- Min Mor bruger også tvebakker af og til. For mig går det bedre an end almindelig rasp, men igen vil jeg foretrække at vide, hvad der er i det brød, jeg anvender
Til sidst piskes en stor portion flødeskum og du er nu klar til at anrette din æblekage.
Her er der også “skoler” for i hvilken rækkefølge, lagene skal laves. Jeg kan aldrig huske, hvordan det er, så jeg blander på min måde. Du kan bare gøre det på din.
Gammeldags æblekage er en sikker vinder hjemme hos os. Personligt synes jeg, den smager bedst, når den er frisklavet og det knasende lag stadig er sprødt. Men det er altså heller ikke tosset at have lidt rester…..
Husk du kan vinde billetter til Æblets Dag på Sølyst næste søndag d. 6. oktober. Følg linket her til konkurrencen.
Hav en dejlig lørdag.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Iiih, nu fik jeg også lyst til æblekage… 😉
Vi kan bytte med en Mont d´Or til enhver tid!!
jeg ELSKER gammeldagsæblekage. Min mor laver den vist bare med købe makroner og revet æble. Jeg tror vist også snart jeg skal lave æblekage til min blog 😉
Tak for inspiration!
Så fik jeg da lige opklaret, hvilken sort æbler, det er, som vi har i haven. Tak – og du har ret i, at de smager fantastisk – både som frisk spise og i maden. Jeg forsøger mig med æblekage af de mange nedfaldsæbler – og det, som vi ikke selv kan spise, kan nok skabe glæde i børnenes klasser. Tak for inspiration til fyldet.
Helt enig med dig i at Filipa er et fantastisk æble at have i haven. Det er også et meget gavmildt træ. Vi deler også ud til højre og venstre og laver masser af æblecrumbles, æblesmør, grød eller mos, æbleboller med nødder, æbleis osv.
Dejligt med inspiration til knas, hvor finder du de små lækre makroner?
Og tak for en meget lækker og inspirerende blog.
Kh.
Anne-Marie
Uhmmm – det er så anvendeligt et æble. Også bare som spiseæble!
Makronerne køber jeg i italienske delikatesseforretninger. Mange steder i de tysktalende lande får man sådan en lille makron, når man bestiller kaffe. Sidst købte jeg dem hos Supermarco.
Jeg håber, du finder makronerne og TUSIND tak for rosen til bloggen!
Kh, Mette