Søndag d. 6. oktober lægger den gamle skydebane Sølyst i Klampenborg areal til et spændende, nyt initiativ: Æblets dag.
Det bliver en søndag i gastronomiens tegn med æblet i den absolutte hovedrolle.
Her er alt fra stribevis af boder med kyndige æbleavlere til dygtige kokke og kogekoner, som vil trylle for gæsterne, for ikke at nævne interessante foredag, en konkurrence udi æblekager og sidst men ikke mindst en gallamiddag.
Hos de mange stadeholdere, der står på den smukke gårdsplads, kan du smage nogle af de sorter, som vi (også) dyrker i Danmark og som rækker ud over de sædvanlige 2-3, man kan finde i de fleste supermarkeder.
Du kan møde:
- Bellingehus Frugtplantage
- Rytzebækgård
- Strynø Frugthave
- Andreigård Abildgård
- Smagen af Øen (Samsø)
- Lollandske æbleproducenter
Der vil også være masser af delikatesser med æbler:
- Løgismose
- Bi Skaarup
- Nanna Simonsen
- Ida Davidsen lancerer et nyt stykke æblesmørrebrød
- Nordhavn Eddikebryggeri
- Skærtoft Mølle
- K-bar deltager med en ”Æblelyst drink”
- A.C. Perchs som serverer i de smukke stuer
- Coffee Collective
- Hårbølle Mejeri
- Slagter Broe
- Christiansø Sild
- Tvedemose Champignon
- Fiskerikajen i Rungsted
- Sølyst optræder også med egen kok Henrik Nielsen og gæstekokke
Når du trænger til en lille pause, kan du slentre en tur i den smukke, gamle frugthave og se, om du kan identificere nogle af Sølysts egne æbler.
Ungerne kan lege med Signe Wenneberg, mens du får sortsbestemt dine medbragte æbler.
Hvis du er konkurrencemenneske, kan du deltage i dysten om Danmarks bedste æblekage. Her vil et særdeles kompetent panel bestående af Helle Brønnum Carlsen, Erwin Lauterbach og Jesper Uhrup bedømme herlighederne. Vinderen modtager billetter til aftenens store æblemiddag samt en privat middag for 10 personer. 2. præmier er en gryde fra Staub og 3. præmie en kokkekniv fra Zwilling. 4 præmien er et bagekursus hos Skærtoft Mølle.
Jeg har fået lov til at udlove hele fire billetter til heldige læsere, som får lov at invitere en gæst samt deltage i et af de fire foredrag.
Reglerne er simple:
Enten fortæller du, hvilken æblesort der er din yndlings eller hvordan du bedst kan lide din æblekage.
Skriv dit svar i kommentarfeltet herunder. Jeg trækker og offentliggør vinderne på næste fredag d. 4. oktober.
Såfremt du ønsker at deltage i æblekagekonkurrencen, har jeg samlet lidt inspiration:
- Min Mors skønne husmandskage
- Vidunderlig æblekage spækket med gode sager og hvid chokolade
- Gulerodskage bagt med æble. Mums.
- En af mine egne yndlinge: brioche med creme og æbler (især efter Meyer har introduceret en æblecroissant)
- Æbletærte med marengs a la lemon meringue pie
Jeg glæder mig rigtig meget til Æblets dag. Jeg har et par sorter, som jeg håber, jeg kan finde derude og smage igen.
Held og lykke med konkurrencen.
Kh, Mette
Foto: www.martinkaufmann.dk
Øjj det ville jeg gerne med til.. Min yndlingsæblekage er Fynsk Æblekage.. Den smager skønt af kanel og sukker og ikke mindst æble, og når den er lavet rigtigt, er den sprød udenpå og blød og svampet, men stadig luftig indeni.. MÅMS!! I mine forældres have gror der ananasæbler – det er mine yndlingsspiseæbler.. 🙂
Elsker sød æble malus domestica tidligt på sommeren ikke moden crispy og surt.
Bruges i æbletærten med kanel og nelliker.
Mit favoritæble er helt klart cox orange. Det er så suverænt i smagen og holder længe. Heldigvis er sæsonen lige på trapperne!!
Favoritkagen med æbler er en enkel æbletærte med mørdejsbund, mazarinlag, æbler og et drys af enten sukker/kanel eller sukker/anis.
Min yndlings æblesort er discovery.
Jeg kan bedst lige gammeldags dansk æblekage med masser af flødeskum 🙂 Helst den fede 38%… Faktisk min yndlingsdessert!
Min favorit er uden tvivl æble crumble med kanel og vanille. Jeg kommer altid havregryn i dejen, det giver virkelig noget ekstra til smagen. Den skal serveres med creme fraiche! Kagen er nem at lave, og smager helt fantastisk. Mums…!
Jeg har en svaghed for den gammeldags æblekage gerne med blandede æblesorter – sukker og vanille, rasp m. sukker og blød skum.
Men jeg kan også godt lide skæve vinkler og har nogle gange tilført fintrevet ingefær og en smule chili (chilien mere som smagsforstærker end krydderi).
Dejligt er det dog og for mig er det en dejlig del af efteråret, som jeg elsker!
God weekend Mette.
Knus,
Susan
En æbletærte med et generøst drys af hakkede hasselnødder, sukker og kanel. Pyntet med et åbent flet, der bliver pyntet med glasur. 🙂 Så får jeg ikke æbler bedre. Nå jo, friskpressede æbler 🙂
Sikke en fed giveaway 🙂
Min ynglings æblesort er en jeg kun har smagt én gang, og jeg kan stadig ikke få den ud af hovedet. Den hedder Frederik og det er nu et år siden vi sidst mødtes i et sødt æblekys.
Nu vi taler om æbler, så er min ynglings opskrift en apple pie.
Håber jeg er den heldige, der får udvidet mit æblehorisont.
Christina
Hvor lyder det bare til at være et skønt initiativ! Jeg vil i hvert fald gerne på den ene – eller anden måde deltage. Og tænke lige hvis det smukke september vejr fortsætter lidt endnu, så er der lagt op til nogle skønne dage!
Mit absolutte yndlings æble er ‘Ingrid Marie’, som minder mig om min barndomshave. Og meget vigtigt, så er jeg klart mest til de tidligt plukkede æbler med sprødhed. Men oktober udgaverne gør sig nu også ret godt i en æblekage.
God søndag til dig Mette 🙂
Der er så mange lækre, smukke og gamle æblesorter – jeg kender desværre kun et fåtal, så det er svært at vælge en favorit. Sidste år stiftede jeg dog bekendtskab med Cortland, som er et superrødt æble med god syre. Jeg har ikke set det siden 🙁 De blev plukket i en canadisk æbleplantage mellem orange og røde ahorntræer og flittigt brugt til danske savnede klassikere…
Åååhhh – hvor lyder det dejligt.
Jeg elsker æbleplantager, det er som en helt anden verden, når man træder ind i sådan en. Alt er stille, duften af frugt, smagen og saften når man bider i et æble direkte fra træet. Mums!
Kære Mette. Jeg har indtil flere æblekagefavoritter. Rustikke crumblevarianter, pæne og smørsprøde tærter (flormelis vanille, mel, smør, samlet med æg) med æblebåde anbragt i sirligt symmetriske mønstre og penslet med indkogt æblecider (sirup), men først og sidst hælder jeg nu engang mest til pund-til-pundkage (smør, sukker, mel, æg), gerne med god, revet marcipan i dejen. Æblebåde (endelig med skrællen på) skal stikkes ned i dejen og titte lidt op. Kanel skal der til, måske også stødt kardemomme. Men for pjulan ikke stjerneanis, der stjæler æblets spotlight. Udelader man (, – eller nedjusterer mængden af) melet og skruer op for marcipan/mandelmel, er kagen pludselig en mazarin. Og det er nu også skønt. Varianten med at komme blendede (ovnristede og afskallede) hasselnødder i, vækker begejstring, man bliver helt glad ved tanken, ikke?. Det er efter min mening bydende nødvendigt med et forholdsvist syrligt æble til at spille op imod det fede, søde og bløde i den sandkageagtige pund-til-pund. Hurra for det fine arrangement på Sølyst, det bliver uden tvivl en dejlig søndag.
Jeg vil rigtig gerne deltage!
Min farmor plejer at lave gammeldags æblekage med lag af æblemos, makroner og flødeskum, som jeg synes er lækker! 😀
Mvh Caroline Amalie Clausen
tigerdyr107@gmail.com
Hej Mette
Det lyder som en skønt event, æblets dag 🙂
Jeg elsker æblekage i næsten alle afskygninger, men falder altid tilbage til en helt enkel æblecrumble, dels fordi jeg godt kan være lidt utålmodig anlagt og dels fordi, det er det perfekte match med syrlige æbler og sød, sprød smuldredej <3