Nu er det uundgåeligt jul og selvom den er trådt lidt langsomt i gang her på bloggen, så er det nu full-speed fremad på juleopskrifterne og -pyntningen.
Jeg læser ofte med hos Ann-Christine på bloggen Valdemarsro og blev meget glad, da jeg første gang så denne opskrift, som jeg straks vidste ville gå over i repertoiret af yndlingsopskrifter.
Jeg kan rigtig godt lide at variere fyldet i det traditionelle julebag, som æbleskiverne er.
Fire slags fyld blev fundet frem.
Jeg synes helt bestemt, æblestykkerne hører sig til og særligt stykker eller måske endda kugler af røde, uskrællede pigeonæbler. Denne gang havde vi dog ikke de skønne juleæbler, pigeonerne, så det blev i stedet nogle fine, rødkindede Ingrid Marie æbler, som jeg med et kuglejern lavede fine kugler af.
De skønne Amedei knapper, har jeg skrevet om MANGE gange i løbet af det seneste halve års tid, men de er simpelthen så nemme at arbejde med og de smager noget så vidunderligt. Så der blev fundet både en håndfuld lyse og nogle mørke af dem frem. En til to knapper blev stukket i æbleskiverne.
Derudover er saltkaramel jo det nye sorte, så jeg måtte have et glas af den skønne “Crème de salidou” frem også. Den har en rigtig god og fast konsistens, som er nem at “sætte i” æbleskeerne ved hjælp af to teskeer.
Jeg har ændret lidt på opskriften fra Valdemarsro.dk og her får du min version:
Ingredienser
- 5 dl hvedemel
- ½ tsk. salt
- 2 tsk. sukker
- 2 tsk. kardemomme
- evt. 1 tsk kanel
- 1 tsk. natron
- 1 knivspids bagepulver
- 2 tsk hjemmelavet vanillesukker
- revet skal af 1/2 citron
- revet skal af 1 økologisk appelsin
- 3 æg – delt i blommer og hvider
- 4 1/2 dl kærnemælk
- 3 spsk. god rapsolie
- Smør til at stege æbleskiverne i, gerne smeltet i en lille kande, så er det (endnu) nemmere at styre
Start med at blande alle de tørre ingredienser samt citrusskal.
Æggeblommer, kærnemælk og rapsolie piskes sammen og røres i de tørre ingredienser. Sæt dejen i køleskabet i ca 30 minutter.
Pisk hviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen uden at slå luften ud.
Æbleskivepanden varmes godt op, men pas på den ikke bliver for varm. Hæld dejen i en kande (så er den nemmere at styre) og kom lidt smør i hvert hul. Fyld hullerne i panden 3/4 og kom et stykke fyld ned i midten af hver æbleskive. Tryk fyldet ned i æbleskiven, så det bliver dækket af dejen.
Vend æbleskiverne, når kanterne er lysebrune og bag dem færdige på den anden side. Mærk efter med en strikkepind eller lille kniv, om de har fået nok. Sådan en halvbagt æbleskive er ganske trist.
Læg de færdige æbleskiver i et ildfast fad og hold dem varme i ovnen.
Drys med flormelis før servering.
Servér evt med lidt af sommerens jordbærsyltetøj.
Mums!
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
Jeg var overbevist ved ordet “saltkaramel” 😉
Hvor er du sød, Jane. Der er ikke meget LC over æbleskiverne. Til gengæld masser af HF 🙂