Efterår på en tallerken: Lun salat af bagt græskar, pære, kål, byg og feta

Vi kan lige så godt erkende det nu. Efteråret er over os. Det er blevet tid at få gang i de tungere grøntsager og langtidssimrede retter.

Mandag aften havde jeg dog lyst til en salat, men da jeg prioriterer at lave mad med årstiderns råvarer, så blev det en “tung” salat, der kom til at indeholde en række af efterårets ingredienser sammen med lidt af den skønne lomo, som vi havde med hjem fra den forlængede weekend i Madrid.

Ingredienser til en skøn efterårssalat

Det er helt op til dig, om du vil have kød og ost i din salat. Da vi spiste den som hovedret, passede det fint med begge dele, men hvis du spiser salaten som tilbehør, så vil det være helt fint at udelade kød og/eller feta.

Græskarret kan du sagtens spise med skallen på, når det er blevet bagt. Det giver lidt tyggemodstand til det bløde kød, men kan sagtens spises og smager fint.

Lomo er forresten svinekam, som er krydret med paprika og lufttørret i mindst 120 dage. Det er et ret skønt stykke kød, som vi desværre ikke ser så meget til i DK (udover nogle tarvelige tørre pakker i pålægsdisken. Hos Årstiderne kan man imidlertid erhverve sig et lækkert stykke lomo og have til mange måltider.

Til 4 personer

  • 1/2 hokaido græskar, hvor kernerne er skrabede ud og skåret i tynde både. Pas på fingrene – sådan et græskar er virkelig hårdt
  • 2 pærer uden kernehus og blomst, skåret i sjettedele
  • 1 rødt spidskål snittet i grove stykker
  • 1 1/2 dl perlebyg koges al dente
  • 180 gr god, økologisk feta – jeg brugte denne fra Aarstiderne. Mozzarella kan også sagtens bruges – men igen pris og kvalitet hænger sammen og da det i forvejen ikke er nogen specielt dyr ret, så prioriter lidt penge på en god ost
  • Persille – kruspersille eller bredbladet. Du vælger selv, men det skal hakkes groft
  • Hvis du vil have kød i, vil jeg anbefale følgende: Lomo, parma- eller serranoskinke. Alternativt Skagen, Fanø eller tilsvarende godt dansk produkt i tynde skiver

Pensling til græskar og pærer:

  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk sherryeddike
  • 2 spsk gastrik – alternativt 1 ekstra spsk sherryeddike og 1 spsk honning

Dressing

  • 2 tsk saltsyltet, finthakket citron eller finthakket frisk citronskal
  • Olivenolie
  • Sherryeddike
  • Gastrik
  • 1 fed finthakket hvidløg
  • Salt og peber

Tænd ovnen på 200 grader. Spred græskar og pærebåde ud på et stykke bagepapir og pensl/dryp med marinaden. Drys med salt og friskkværnet peber. Bages i 20 – 25 minutter, så begge dele stadig har lidt bid.

Rør dressingen sammen og fortvivl ikke, hvis du ikke har syltet citron. Smag til med salt og peber og juster, så balancen bliver rigtig. Vend perlebyg og spidskål med dressingen.

Resultatet er en ganske smuk salat

Læg alle ingredienser op på et stort fad eller tallerken og drys til sidst med den hakkede persille.

Velbekomme!

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

 

 

Du kan vælge at servere som tilbehør eller såfremt, du supplerer med kød eller fisk, kan retten sagtens gøre det ud for en hovedret.

4 thoughts on “Efterår på en tallerken: Lun salat af bagt græskar, pære, kål, byg og feta”

  1. Utrolig smuk salat!
    Og jeg er slet ikke i tvivl om hvor velsmagende den må være!
    Jeg er selv stor fan af de grove efterårssalat især dem med kål i 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *