Mangler du et godt tip til weekenden?
Har du lyst til nye oplevelser, smuk natur og god mad?
Så har jeg den perfekte én-dagstur til dig: Kullen nord for Helsingborg med (langt) stop i Höganäs.
Tag færgen fra Helsingør til Helsingborg. Nyd den smukke udsigt til vores nationale stolthed Kronborg og se med åbent sind på de muligheder, som ”hinsidan” byder på.
Et af de nyeste tiltag derovre er en skøn saluhall, som er åbnet nord for Helsingborg. En saluhall er det svenske svar på en torvehal. Som vi kender det fra bl.a. Torvehallerne i København, så er der her mulighed for at købe ind til et rigtig dejligt måltid, men det er også muligt at kaste forklædet i ringen og overgive sig til andres kogekunst.
Det hele startede for godt og vel 1 uge siden. Jeg var til NaCls 20. Showcooking, som fandt sted på Munkebo Kro, Fyn.
Arrangøren var Kondo, som denne gang havde taget sin gode ven John med. De to har tidligere arbejdet sammen på Nimb Brasserie i Tivoli, København.
John medbragte et kæmpe udvalg af skønt brød, som man ikke finder mange steder i samme kvalitet i Danmark. Og hvor kom alt det herlige brød så fra?
Jo, det kom såmænd fra den nye Höganäs Saluhall, som John i dag er daglig bestyrer af.
Selvom jeg jævnligt er på Kullen og dermed kommer igennem Höganäs, så havde jeg ikke opdaget Saluhallen og det var en meget positiv overraskelse at høre, at man nu har samlet alle de skønne producenter fra lokalområdet under eet tag.
Jeg har tidligere været rundt hos en del af dem og selvom det er vanvittigt hyggeligt og sjovt at se deres steder, så er det nu også herligt bekvemt, at alle produkter er samlede og bliver solgt af Saluhallens kyndige personale.
Det er Grand Hotel i Mölle, der er initiativtageren til Saluhallen. De, der har været i Mölle vil vide, at hotellet er byens smukke stolthed, stort, hvidt og knejsende på en bakketop, er det et fint vartegn for den storhed, der var en gang over byen.
I Saluhallen kan man købe masser af god, lokal frugt og grønt. De bestræber sig på, at det i videst muligt omfang skal være økologisk, men det er ikke alle nærliggende producenter, som er økologer. Udvalget bærer naturligvis præg af sæsonen og da vi var forbi i sidste weekend, købte vi karl johan svampe, tragt kantareller og tyttebær.
Krydderurter kan man også købe i en rigtig flot kvalitet og til en ganske fornuftig pris sammenlignet med DK.
Kødet og slagterafdelingen fortjener et afsnit for sig selv. Vi fandt nogle fantastisk flotte svinekoteletter på 400 gram med skaft. Det skal blive en god delemiddag. Der er masser af krogmodnet oksekød og et rigtig fint charcuteri udvalg.
Et lille udvalg af fisk, men nogle meget flotte røgede laksesider – både koldt og varmrøgede og nogle imponerende krabber.
Höganäs Delikatess Original, HDO fremstiller selv en række specialiteter, som naturligvis også er til salg. Grand Hotel har eget stort drivhus, hvor der dyrkes chili og tomater i vidt omfang og således bliver der syltet og kommet på glas til den store guldmedalje. Svampeprodukter er der også en del af. Vi købte syltede kantareller, karl johan salt og trøffelmayonnaise.
Men ….. det allermest dejlige, har jeg gemt til sidst……
Når man kommer ind af døren og det lille vindfang i Saluhallen, så er det første, man ser det helt fantastiske udvalg af det skønneste brød. Her er rugbrød i en række afskygninger, flotte baguettes, fougasse med gedeost og tomater, levains (vi købte med citron) og det herligste knækbrød.
En masse søde sager er der også og croissanter, kanelbullar og en masse forskellige tærter og småkager er selvfølgelig helt essentielle.
En lille cafe er der også forrest i lokalet med masser af gode blade og siddepladser i de magelige sofaer. Her kunne man forestille sig et par hyggelige timer.
Selve bygningen er en tidligere produktionshal hos Höganäs Saltglaserat og domineres af de 3 enorme, runde ovne. Her er rustikt, velbevaret og indrettet med respekt for det gamle. Det er en oplevelse af de sjældne at gå på opdagelse i huset, som også rummer et par interiørforretninger, en tøjforretning og naturligvis Höganäs Saltglaserat, som er de brune syltekrukker, vi alle kender så godt.
På førstesalen er der indrettet en stor restaurant. Saluhallen forventede i starten omkring 100 gæster til frokost, men i dag ligger antallet på 300-400 daglige spisende, så selvom Saluhallen fortsat er en nyhed, så er der mange, der har fundet vejen. Til gengæld kan det kun lade sig gøre at reservere plads, hvis man er et større selskab, så der er ingen grund til ikke at kigge forbi og tage chancen.
Vi var på besøg en søndag, hvor en skøn brunch buffet blev serveret. Prisen var 145 SEK inkl. vand og kaffe. Det så herligt ud.
Børn betaler 10 kr per års alder, indtil de er 12.
Jeg skal helt sikkert snart tilbage til Höganäs. Jeg drømmer om at stå lidt tidligt op en søndag og tage færgen. Lade roen falde på og nyde en dejlig lang brunch og formiddag i Saluhallen.
Efterfølgende vil jeg tage videre nordpå til smukke Kullen og trave en lang tur deroppe og blive blæst godt igennem. Alternativt vil jeg sigte mod Nimis og Arx, som er det fantastiske, enorme kunstværk skabt af drivtømmer og nu erklæret som selvstændig stat. Du kan læse mere om det på Martins blog.
En medbragt havkajak kan også hurtigt komme i vandet og det er sjovt at udforske Kullen fra vandsiden, selvom man ikke skal være helt uerfaren, hvis man tager den hele vejen rundt. Søgangen kan godt være lidt voldsom.
Klatring på Kullen er fantastisk. Her er sat masser af ankre op og mulighed for aldeles udfordrende topsikrede ruter.
Mange dykker også ved Kullen. Det har jeg nu aldrig prøvet, men jeg er sikker på, det også er en oplevelse.
Kullen er imidlertid en Naturpark, så i modsætning til den ellers gældende Allemandsret i Sverige, så kan du ikke sætte telt op.
Når du så har været aktiv og forbrændt kalorierne fra den gode brunch eller frokost, så er der mulighed for at sætte kursen mod nogle af de mange små gode cafeer. Flickorna Lundgren er legendariske. Hertil kommer busser fyldt med turister, som skal smage de gode lagkager og vanillehjerter. Ellens Cafe synes jeg, er noget så hyggelig. Her bliver man ført tilbage i tiden og kan næsten se de stribede badedragter for sig, som Ellen forresten syr om vinteren. I øvrigt er Ellen dansk.
Krapperup Gods er endnu et herligt sted at finde en god ”fika”, men hvis man vil gå all-in, så er afternoon tea på Grand Hotel i Mølle også en mulighed.
Mölle Krukmageri och Cafe er endnu et fint sted. Her kan man sidde i orangeriet under vinrankerne og nyde hjemmelavet varm suppe med godt brød eller en god kop kaffe. Det lille sted kan på det varmeste anbefales.
Jeg håber, du har fået lyst til en tur til Sverige. Det er en nem og herlig endagstur, som har lidt af det hele og man skal ikke køre så langt.
Et lille tip: Brobizzen kan genbruges til færgen, som sælger fordelagtige dagsbilletter.
Rigtig god tur.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
Åh gud det ser jo HIMMELSK ud. Jeg har kun väret i Iitalla’s outlet i Höganas og vidste ikke engang, at der fandtes sådan en fantastisk Saluhall der!
Tak for fiffet!
Marian
Det gjorde jeg heller ikke før NaCl #20 og mødet med John. Nu er der flere gode grunde til at køre en tur sydpå for jer – eller nappe Saluhallen på vej til DK. Stedet er absolut et besøg værd!
Hav en dejlig weekend.
Kh, Mette